Последните промени в Закона за движение по пътищата изискват от 15 ноември

...
Последните промени в Закона за движение по пътищата изискват от 15 ноември
Коментари Харесай

От днес автомобилите трябва да са със зимни гуми

 Последните промени в Закона за придвижване по пътищата изискват от 15 ноември до 1 март колите наложително да са “с гуми, предопределени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм ". Това е записано в член 139, т. 4, като основно в тази ситуация е пояснението, че е разрешено придвижването с всевъзможни гуми, стига да имат дълбочина на протектора от 4 мм.

Разбира се, не съветваме никого да кара с летни гуми през зимата, само че е реалност, че законът го разрешава, стига да не са прекомерно изтъркани. В текста на закона не се приказва за разлика сред зимни, летни или всесезонни гуми. Което също по този начин разрешава на полицията да реши по свое убеждение дали гумите ви са “предназначени за зимни условия ".

Продължаващата и през днешния ден поредна акция “Зима " на полицията се концентрира върху подготовката на колите за зимния сезон, в това число с премерване на дълбочината на протектора. Ако не знаете дали гумите ви имат задоволително дълбоки канали, най-лесният метод да ревизирате е с монета от 1 лева – в случай че външният кръг потъва в гумата, значи дълбочината е над 4 мм. Глобата, в случай че протекторът е по-плитък, е 50 лева, като се лишават също шест контролни точки. 

Любопитното и ненапълно недомислено в закона обаче е какво се случва, в случай че колата е със зимни гуми, само че дълбочината на протектора е под 4 мм. Защото излиза, че може да са цялостни галоши без протектор, само че в случай че са зимни, би следвало да нямате проблем при инспекция. Във всеки случай съветът на експертите е зимните гуми да се употребяват без значение дали има сняг или не, когато температурите паднат под 7°C, което към този момент е реалност в цялата страна.

Както евентуално знаете, гумите с шипове у нас са неразрешени по публичните пътища (чл. 9 от същия закон).

Във всеки случай екипът на Dizzyriders.bg горещо предлага както потреблението на зимни гуми в студеното време, по този начин и да мислим повече за сигурността по пътищата, в сравнение с за санкцията от 50 лева. 

Производителите на гуми поучават зимните гуми да са на възраст не повече от шест години. Със сигурност новата гума се държи по-добре от остарялата, само че и тук има потребност от разяснение, тъй като нова гума от съмнителна марка може да е по-опасна от гума на няколко години от потвърден производител.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР